Lögner föder våldet mot vita

11 poliser sköts av minst två prickskyttar i centrala Dallas, Texas, USA igår. Fem av dem har avlidit. Motiven kan vi bara spekulera kring, men en sak är säker – efter lögnerna kommer våldet.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

11 poliser sköts av minst två prickskyttar i centrala Dallas, Texas, USA igår. Fem av dem har avlidit. Motiven kan vi bara spekulera kring, men en sak är säker – efter lögnerna kommer våldet.

Det är för tidigt att dra några vidare slutsatser kring motiv, gärningsmän och händelseförlopp efter skjutningarna i Dallas. Det lilla vi vet kommer framförallt från media och ögonvittnen, i båda fallen dåliga förmedlare av fakta. Polisen säger inte mycket heller. Men vi kan spekulera och efter att Dallas polischef berättade att en av gärningsmännen uttalat att “han ville döda vita människor, särskilt poliser”, kan vi i alla fall konstatera att det är ett “hatbrott”.

Gärningsmannen skall också ha sagt att han ogillade Black Lives Matter-rörelsen. Varför vet vi inte, kanske var de inte tillräckligt militanta.

USA har jag hört upprepas gång efter annan, ska vara exemplet på ett mångkulturellt och mångetniskt samhälle som fungerar. Att det är en förbannad lögn har jag vetat ungefär lika länge. Men det finns en gnutta sanning i det, om vi ser på det historiskt.

När Jim Crow-lagarna fanns i amerikanska södern och segregationen upprätthålls var det inte lika illa som det senare kom att bli. Sammalunda var det så att under den tid då USA var mer konservativt och traditionellt så var det också bättre. Men som med så mycket annat blev det värre med tiden; efter kulturrevolutionen och den egalitära hjärntvätten.

En gång i tiden höll sig vita för sig själva, svarta också för den delen. De ville göra det och såg det som naturligt. Också vita tillhörande olika ursprungsnationer gjorde så… italienare, irländare, svenskar i USA skapade sina egna samhällen i samhället. Efter hand han dessa gränser blivit otydliga, men de flesta vet vilket påbrå de har.

Idén var då att överföra detta över rasgränserna. Om italienare och irländare kunde sammansmälta vart efter borde också svarta och vita kunna göra det. Men det är inte möjligt och den påtvingade integrationen ledde till konflikter.

Allt eftersom har diskursen mejslats ut i USA (och resten av den vita världen). De färgade samhällets problem (för att de har problem förnekar man inte) beror på vit rasism. Punkt slut. Om svarta familjer splittras så beror det på vit rasism; om svarta gäng dödat varandra så beror det på vit rasism; om svarta områden blir nedgångna getton så är det de vitas rasisternas fel; om svarta inte gör lika bra ifrån sig på kunskapsprov i skolan så är det vitas fel.

Allt är de vitas fel…

Så låter det i media, från politiker, från kommentatorer, professorer, tankesmedjor och så vidare. Från president Obama till uteliggaren under bron är det det den vita rasismen som ligger bakom allt elände.

Efter lögnerna kommer våldet. Frånsett de rasliga skillnaderna mellan svarta och vita som naturligtvis spelar in så kan vi konstatera att lögnerna i slutänden skapar våld… bland annat det vi nu sett i Dallas. För det är inte orimligt att anta att gärningsmännen (som ville döda vita människor) ville det på grund av sitt hat mot vita.

Och varför skulle de inte göra det?

Allt är ju de vitas fel… vart och ett av de svartas problem och enskilda svartas misslyckanden går ju att härleda till vita och deras rasism. Efter ett par generationer av detta kommer våldet.

Vi ser det tydligt i USA medan årtiondena tickat på. Vi ser det också i Sverige och Europa. Också här hänvisar man till vit rasism som grunden till problemen i “no go”-zonerna. Det är samhällets fel, de vitas fel… men absolut inte “invandrarnas” fel.

De svarta i USA och “invandrarna” i Sverige lär sig samma sak. Allt elände de upplever beror på vitas rasism; nu och historiskt.

Det är inte så konstigt att man, om man inte är självkritisk utan hellre omfamnar offermentaliteten – om man är som ett barn kort sagt – förr eller senare kommer att bruka våld mot den grupp som utpekas som ansvarig för ens belägenhet. Man kommer råna dem, våldta dem och mörda dem. Man kommer betrakta dem som fiender, mindre värda och ett problem att göra sig av med.

Det är dags för oss vita att förstå vad som sker, varför det sker och vilken framtid som väntar oss. Ni har blivit varnade.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp