Gammelmedias journalister avslöjade igen

Gammelmedia skriver om att miljoner britter vill ha en andra omröstning. Men ingen verkar ha tagit sitt journalistiska ansvar, för lägger man någon minut på att granska insamlingen visar det sig snabbt att det rör sig om ett avancerat skämt från "troll" på nätet.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Gammelmedia skriver om att miljoner britter vill ha en andra omröstning. Men ingen verkar ha tagit sitt journalistiska ansvar, för lägger man någon minut på att granska insamlingen visar det sig snabbt att det rör sig om ett avancerat skämt från “troll” på nätet.

Sedan britterna röstade om utträde ur den Europeiska Unionen så har i stort sett hela gammelmedia, i så väl Sverige som resten av västvärlden, grinat och skrikit som små barn som just haft sönder sin favoritleksak. Så gott som alla intervjuer har varit med folk som röstade mot självständighet, vilket uppenbarligen inte speglar verkligheten, och indignerade kolumnister och ledarskribenter tävlar om vem som kan förfasa sig mest över den demokratiska ordningen.

Nu är det förvisso länge sedan gammelmedias primära roll var journalistik, istället ägnar man sig helt ogenerat åt propaganda. Vi är vana vid det när det gäller massinvandringen och dess ohyggliga konsekvenser, men vi har sett liknande fasoner när det gäller att beskriva de för USA och Israel så förhatliga arabnationalisterna i Mellanöstern och Nordafrika. När så de brittiska folken nu fick möjlighet att rösta om sitt medlemskap i EU, och till råga på allt hade mage att “rösta fel”, har det totalt brunnit i det kollektiva hjärnkontoret på landets redaktioner.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski passade till och med på att kalla David Cameron för “en nolla” som lät folket få rösta om sin framtid.

Vägrar utföra journalistiskt arbete

En nyhet som lyfts upp stort i så väl Sverige som andra länder är britternas “krav på en andra folkomröstning”. Lite som när dåvarande statsminister Göran Persson konstaterade att det kommer bli fler folkomröstningar om Sveriges inträde i EMU ifall svenskarna “röstar fel” (vilket vi, tack och lov, gjorde).

Det är i sig ett väldigt underligt krav från federalisterna. Var det massor av britter som missat att det skulle vara en omröstning? Jag får lite känslan av när Hammarbyklacken, i hånfull ton mot dåliga frisparkar, ropar att “lösa går om”.

Men etter värre är att journalisterna, eller ska vi kanske enas om att i framtiden bara kalla dem för propagandisterna, helt struntat i att undersöka detta “krav”. Man menar att miljoner skrivit under en namninsamling för att få till stånd en ny folkomröstning, men en enkel internetsökning visar att det handlar om ett avancerat skämt; ett “trolleri” dirigerat från de politiskt inkorrekta delarna av internetforumet 4chan.

Den som kollar igenom datan för namninsamlingen hittade till exempel tidigt att över 37 000 underskrifter kommit in från Vatikanstaten, en stat med drygt 800 invånare. Det borde resa en del frågor, och få en seriös journalist att gräva djupare. Men istället har man fortsatt trumma ut lögnen om det massiva brittiska stödet för ännu en omröstning.

Några som har skrivit om det är Heatstreet, och att det återigen är alternativmedia som får stå för sanningen och journalistiken — trots helt ojämförbara resurser — kan inte förvåna någon längre.

Ingen av gammelmedias journalister valde att gå igenom datan, trots att den finns öppet tillgänglig på sidan för underskrifterna. Eller så gjorde man det men valde att blunda för det uppenbara. Istället rapporterade man helt okritiskt om hur många “britter” som ville ha en “andra folkomröstning”.

Så fungerar det i ett samhälle där journalister blivit propagandister.

Uppdaterad 14:10: Namninsamlingssidan har nu “rensat upp” i namninsamlingarna och tagit bort 77 000 av underskrifterna. Huruvida detta är alla falska underskrifter eller inte, och på vilka andra sätt man manipulerat datan, framgår inte.

Om skribenten

Dan Eriksson

Dan Eriksson

Född 1982 och uppvuxen i Skogås söder om Stockholm. Flyttade utomlands redan 2007 och är numer bosatt med familj i Berlins utkanter.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp