Zlatan eller Kungen – Spelar det någon roll?

Har det gått så långt att det blir dött lopp mellan Zlatan och Kungen för gemen man? Och om så är fallet, spelar det någon roll egentligen. Om detta kåserar Henrik Hanell så här i EM-tider.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Har det gått så långt att det blir dött lopp mellan Zlatan och Kungen för gemen man? Och om så är fallet, spelar det någon roll egentligen. Om detta kåserar Henrik Hanell så här i EM-tider.

Den som konsumerar media är van vid att matas med stora Zlatan-sleven några gånger i veckan.

Nu när EM i fotboll har dragit igång får man en kväljningsframkallande munfull minst fem gånger om dagen. Om man som jag är en obotlig masochist som måste kolla sportnyheterna vill säga.

Zlatan Ibrahimovic, icke-svensken som representerar Sverige i landslaget, är känd för sitt ”härligt osvenska sätt”. Detta innebär att, ibland med och ibland utan glimt i ögat, uppvisa en hybris och en uppblåsthet inte ens ADL (en av de mest självgoda organisationerna i världen) kan mäta sig med.

I ett av sina senaste uttalanden (när detta skrivs vill säga, han har säkert hunnit med ett par hundra till som pissmedias ”journalister” betraktat som komna från Guds egen mun när denna text publiceras) hävdar Zlatan att ”…det har blivit mitt land nu – inte kungens.” Han beskriver också Sveriges befolkning som ”sitt folk”.

Och egentligen, varför inte?

Att den statsbildning vi lever i inte längre är svenskarnas land står ju klart så vem som vill vara galjonsfigur för det sjunkande skeppet, där det för oss nu mest handlar om att rädda de som är dess rättmätiga besättning, kan kanske kvitta egentligen.

För om vi ser på Carl XVI Gustaf som representant för svenskarna har vi inte mycket att glädjas åt.

Han är förvisso inte lika ”härligt osvensk” (det där begreppet är ju så sjukt egentligen) som Zlatan men han är populär i media och lyckas ofta få ett citat i en rubrik eller på en löpsedel.

Jag tror, och detta har jag nog alltid trott, att kungen är en av de roligaste man kan svinga en bägare med i hela vårt land.

Det kan ju vara en trevlig egenskap.

Mindre trevligt är hans, likt Zlatans, uppenbara likgiltighet inför det hot om utrotning de etniska svenskarna står inför.

Carl XVI Gustaf pratar gärna vitt och brett om att han anser att etnisk mångfald är en grund för ett starkt samhälle och han är inte sen att peka på sin egen familj som ”invandrare” (vill han jämföra sig med vad de flesta svenskar ser framför sig när de hör det ordet idag så varsågod).

Han ser också genuint stolt över ut att på Skansen få ge diplom och svenska flaggor till t ex somaliska kulturföreningar på nationaldagen.

Till skillnad från Zlatan som bygger ett flyktigt varumärke för nuet på hur han beter sig förstör den nuvarande konungen istället ett varumärke som byggts urstarkt under tusen år.

Där har vi en skillnad mellan de två som gör anspråk på tronen i Konungariket Sverige. Och möjligen i hybrisen då.

Men för svenskarnas del, spelar det någon roll om ”Kungen” heter Zlatan Ibrahimovic eller Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte?

Nej egentligen inte. Ingen av de båda herrarna kan, vill eller (kanske viktigast av allt) bör leda oss från undergångens brant till den ljusa framtid vi ska, och måste, nå.

Etiketter

Om skribenten

Henrik Hanell

Henrik Hanell

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp