EM kommer handla om politik… och lite fotboll

EM i fotboll är bara några dagar från att starta och detta mästerskap kan nog bli väldigt mycket mer politiskt laddat än många tidigare turneringar. För fyra år sedan spelades det en fotbollsmatch i ett Europamästerskap senast. På fredag, den 10 juni, är det dags igen.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

EM i fotboll är bara några dagar från att starta och detta mästerskap kan nog bli väldigt mycket mer politiskt laddat än många tidigare turneringar. För fyra år sedan spelades det en fotbollsmatch i ett Europamästerskap senast. På fredag, den 10 juni, är det dags igen.

Den stundande fotbollsfesten kommer dock, vad jag misstänker, tyvärr inte handla enbart om sport. Det finns gott om politiska poänger att göra och den moderna, cyniska massmedian lär, till skillnad från Zlatan i straffläggningen som avslutade kvartsfinalen i EM 2004, inte missa möjligheterna.

Vi som ser fram emot att konsumera fotboll i världsklass kommer också med största sannolikhet att matas med massiv propaganda. Bröd och skådespel, ni vet.

Jag ger här några anledningar, det finns givetvis fler än de jag listar, till varför jag tror att kommande turnering riskerar att bli en politisk manifestation.
Hade Israel klarat av att kvalificera sig hade listan blivit längre…

  1. Låt oss börja med ”Mitt Team”. Så heter den låt som Svenska Fotbollsförbundet valt ut till officiell EM-låt för Sverige. Att den rent musikaliskt saknar all entusiasm som fanns i t ex Markoolios ”In med bollen” är såklart trist, men den som tror att ”Mitt Team” blev officiell kampsång (ja, jag har sett denna beskrivning användas flera gånger) för dess musikaliska kvaliteter är givetvis lika lång uppe på läktarna som Sveriges backlinje riskerar att vara mot Belgien. Låten är, med sitt enormt tydliga hyllande av mångkultur och annat som gör det moderna samhället så dysfunktionellt, en inlaga i den politiska debatten. Inget annat. Punkt slut.
  2. I EM 2016 deltar Ryssland. Och Ukraina. Den som inte, likt undertecknad, såg skräptävlingen Eurovision Song Contest missade säkert ändå inte att snacket efteråt kom att handla om konflikten dessa två stater emellan och ”rysshetsen” fick obegränsat utrymme. De båda lagen möts förvisso inte i gruppspelet men kan rent teoretisk mötas i en åttondelsfinal. Skulle det, mot all förmodan vill jag hävda, bli på det viset behöver väl knappast någon fråga sig hur rubrikerna kan tänkas se ut… Ryssland kommer givetvis få skit oavsett vilka de möter. De är ju utsedda till superskurkarna nummer ett i ”det fria väst”. Kanske kommer någon förment ”god” människa som spelar i motståndarlaget ha en regnbågsfärgad tröja under matchstället och visa den vid ett eventuellt mål mot ryssarna?
  3. Hur kommer språkbruket att vara i brittisk media med tanke på folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap 23/6? Här finns enormt många enkla, och såklart egentligen helt politisk irrelevanta, poänger att göra. Alltså kan den moderna median knappast låta bli. Ordet ”Euro” kommer, helt naturligt förvisso, att lysa från varenda löpsedel. Varje dag.Lägger man till positiva konnotationer i övrigt så har de som inte vill se Storbritannien lämna EU fått massiv reklam.
  4. Slovakien, Tjeckien, Polen och Ungern har landslag på plats i Frankrike. Dessa fyra länder utgör det just nu, för vår sak, viktigaste blocket i Europa. De står upp för traditionella familjer, mot mångkultur och räds inte att bruka hård retorik mot framförallt muslimsk invandring. De är inte på samma nivå som Ryssland än vad gäller att smutskastas i media men att det kommer slängas skopor av skit mot dem ändå. Var så säkra.
  5. Turkiet deltar. Deras deltagande i EM brukar alltid höja ett och annat ögonbryn. Hur europeiska är de liksom? Med tanke på den senaste turbulensen kring ”flyktingar”, bisarra avtal och turkiska intressegruppers framflyttade positioner i Europa kommer det inte att vara tyst kring Turkiet och deras matcher. Kurdiska och armeniska grupper lär säkert göra någon form av manifestationer.

På allt detta kan vi lägga UEFA:s redan extremt uttjatade snack om ”respekt” i sina antivita (fiffigt kallat ”antirasistiska”) kampanjer vilka lär hårdköras och inte minst den långt ifrån lilla risken att turneringen drabbas av terrordåd. Just terrorism, må den vara ”genuin” eller skapad för ett syfte, är givetvis något som mycket lätt kan sätta igång politiska tsunamivågor.

Man brukar ju säga att man ska hoppas på det bästa och förbereda för det värsta. Så jag önskar mig ett EM där fotbollen får trona i ensam majestät men räknar med att de kulturmarxistiska hovnarrarna kommer vara både högljudda och påflugna.

Om skribenten

Henrik Hanell

Henrik Hanell

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp