Är rättigheter alltid rätt?

Ska terrorister ha rättigheter? Ska rättigheter också omfatta människor som i akt och mening gjort sig skyldiga till ofattbara dåd av grymhet mot oskyldiga? Om vi fråntar dem deras rättigheter, vad krattar vi då manegen för?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Ska terrorister ha rättigheter? Ska rättigheter också omfatta människor som i akt och mening gjort sig skyldiga till ofattbara dåd av grymhet mot oskyldiga? Om vi fråntar dem deras rättigheter, vad krattar vi då manegen för?

Rättigheter. Ett stort ord. Redan på förskolan i dagens Sverige talas det mycket om rättigheter. De är sanktionerade av FN, givna av staten osv. Mänskliga rättigheter talas det framförallt om. Det låter ju väldigt fint. Humant, varmt och mysigt.

Det låter inte riktigt lika trevligt när individer som Anders Behring Breivik eller Osama Krayem skall få njuta dess frukter.

Den ”svenske” terroristen Krayem vill avtjäna sitt straff i Sverige. Om han fälls för inblandning i terrordåden i Paris i november förra året vill säga. Det verkar dock mer eller mindre klart att Osama får skaka galler så frågan lär bli aktuell. Jag misstänker att Krayem vill detta av rena bekvämlighetsskäl då svenska fängelser har rykte om sig att vara väldigt ”lätta” jämfört med i andra länder.

Kanske är norska fängelser mycket värre än svenska?

Massmördaren Anders Behring Breivik har uppenbarligen lidit svårt i det norska fängelse där han avtjänar sitt straff. Han har lidit så svårt att han har börjat titta på Paradise Hotel. Detta är ett bevis på att han mår psykiskt dåligt menar han.

Jag kan ge honom rätt i sak där.

Breivik ska också, enligt sin framställan, ha utsatts för omfattande och omotiverad isolering och dagliga nakenvisiteringar. Det är säkert kränkande. Jag säger inget annat. Min sympati för honom är däremot totalt obefintlig.

I båda fallen åberopar terroristerna ”rättigheter”. Det bör ge alla med ett rättvisepatos en fadd smak i munnen. Deras offer hade inte många ”rättigheter” när de pumpades fulla med bly eller slets i småbitar av sprängladdningar…

Som så mycket annat i det moderna samhället är det dock ett tveeggat svärd man svingar om man, med rätta förvisso, ifrågasätter t ex Breiviks gnäll. Är man beredd att kompromissa bör man inte förvånas om kompromissen drabbar en själv. Att maktinstanserna drömmer om att, i mycket högre utsträckning än idag, kunna åsidosätta de rättigheter de säger sig värna för att tysta systemkritiker kan vi nog vara säkra på.

Alltså har man ännu en anledning att avsky vad det nutida västerlandet blivit och vad dess tankegods spridit för gift: Man blir ambivalent kring frågor om terroristers tittande på Paradise Hotel…

Alla dessa gråzoner är ett helvete!

Vet mer

I Motgifts temabok “Terrorism” tittar vi närmare på terroristattentat och terroriststämplade organisationer genom historien, och väljer även att blicka framåt för att se hur terrorismen kan utvecklas i framtiden. En viktig bok för den som vill förstå vad som sker i Europa, varför och hur det kan komma att gestalta sig framöver.

Etiketter

Om skribenten

Henrik Hanell

Henrik Hanell

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp