Är aprilskämtets tid över?

Har pressens aprilskämt spelat ut sin roll i dagens absurda värld. Kan man få dikten att överträffa verkligheten?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Har pressens aprilskämt spelat ut sin roll i dagens absurda värld. Kan man få dikten att överträffa verkligheten?

Aprilskämtet har gamla anor och spåras i Sverige tillbaka till 1600-talet då man lurade någon att gå dumma ärenden. Pressen tog sedan dagen till sig för att publicera falska artiklar och reportage. Ett bra aprilskämt är absurt men fortfarande på gränsen till att det kan vara sant, varför man går på det.

Det mest kända aprilskämtet i Sverige kommer från 1962 då Sveriges Television i ett nyhetsinslag rapporterade att man fick färg-TV om man trädde en nylonstrumpa över skärmen. Tydligen fick man sedan flera krav för ersättning av sönderklippta strumpor.

Annat vi fått oss till livs under åren var när Öland skulle ha lossnat och flutit in mot kusten (GP, 1950) eller när det rapporterades att OS i Stockholm skulle invigas med en parad av 600 elefanter. Elefantskötarna skulle ropa “Lirpa, lirpa” (SvD, 1911).

I dag känns dock aprilskämten ganska överflödiga eftersom vi lever i en verklighet där det absurda faktiskt är sant. Verkligheten överträffar dikten och jag instämmer med Alice Teodorescu.

Skärmklipp 2016-04-01 10.16.26

För egen del tycker jag att aprilskämtet ska bryta en annars nykter, korrekt och seriös nyhetsrapportering; det skall vara ett avbräck. Idag är det helt bakvänt.

Ta exempelvis Arbetarbladets artikel om att man i Tierp bara ska servera svensk mat från och med nu. Man driver här gäck med den kritik som framfördes mot skolans internationella matvecka för en tid sedan… och Svensson skrattar med.

Ett absurt skämt kunde ha varit att genusstudier införs vid universiteten; att Sveriges utrikespolitik ska vara feministisk; att kön är en social konstruktion; att raser inte finns, däremot rasifiering; att “ensamkommande flyktingbarn” får pengar för döda föräldrar bara de lovar att de tros vara döda; att kvinnor ska ha rätt till barn utan man på skattebetalarnas bekostnad; att man tillåter fri abort och så vidare. För 1950-talets svensk hade detta varit dåliga skämt, för oss är det verklighet!

Däremot fick faktiskt Dagens Nyheter till det riktigt bra. Detta kunde vi se på deras webbsida:

Skärmklipp 2016-04-01 10.21.53

Problemet är bara att det inte var menat som ett skämt.

Nej, pressens aprilskämt fyller ingen funktion idag. Det räcker med att de fortsätter att förmedla sin vision och den “verklighet” de föredrar. Det är skämt nog.

Däremot hoppas jag att någon hantverkare under dagen ber sin nya unga kollega att springa iväg och hämta ögonmåttet ur verktygslådan. Det är ett aprilskämt som följer traditionen och faktiskt är riktigt roligt.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp