“Vit makt” det stora hotet enligt Sahlins kommitté

Göteborgs-Posten har talat med Daniel Norlander, huvudsekreterare i den kommitté mot våldsbejakande extremism som Mona Sahlin ansvarar för. Och ska vi tro på honom är "vit makt", inte islam, att oroa sig för i Sverige.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Göteborgs-Posten har talat med Daniel Norlander, huvudsekreterare i den kommitté mot våldsbejakande extremism som Mona Sahlin ansvarar för. Och ska vi tro på honom är “vit makt”, inte islam, att oroa sig för i Sverige.

Vad är “vit makt”? Den frågan svarar “experterna” sällan på utan använder begreppet slentrianmässigt då de ska stämpla någon nationella organisation eller person. Jag själv har kallats “vit makt”-veteran av Expo och det står väl dem fritt att hitta på nya epitet om de vill. Senast jag såg var jag “modern nynazist”. Är det bättre eller sämre än “vit makt”-veteran? Är det ett kliv upp eller kliv ned? Jag vet inte.

Oavsett så är sådana som jag och organisationer med en nationell grundsyn (“vit makt” i deras värld) uppenbarligen det stora problemet i Sverige om vi ska tro artikelrubriken i GP:

“Vit makt – det stora hotet ute i landet”

står det och även om det inte framgår exakt vari detta hot ligger i så låter det illa, inte sant? Speciellt när man inleder med:

“De islamistiska terroristerna har stått i fokus men när utredarna besöker landets kommuner är det på många ställen andra grupper som är det stora problemet.”

Vad ligger i vågskålarna?

Enligt Sahlins expert ägnar sig exempelvis “vit makt-grupperna” åt att göra aktioner kopplade till lokala händelser. “Aktioner” skall i sammanhanget (han hänvisar till Svenska motståndsrörelsen) ses som torgmöten, soppkök, demonstrationer och/eller gatupatruller.

Ett annat problem var att “jojo, Kalle och Lisa har rakat sig och sitter i skogen och grillar.” Egentligen handlar det om militära träningsläger enligt Norlander. Om han nu vet att man har militära träningsläger så borde polisen också veta det och då skulle arrangörerna sitta bakom lås och bom. Det är nämligen väldigt olagligt med militära träningsläger!

Sanningen är ju att Daniel Norlander tar i så mycket han kan eftersom det låter bra i sammanhanget.

Nåväl, vi har demonstrationer och sociala insatser i ena vågskålen. Vad har vi i de andra?

  • “Gatubarn” från Nordafrika som misshandlar, rånar och begår sexuella trakasserier i Stockholm och Göteborg till den grad att polisen är utmattad.
  • EU-migranter ockuperar privat och kommunal mark runt om i Sverige utan att ett dugg görs åt det.
  • Saudiarabien finansierar muslimska föreningar som bjuder in extremister; hundratals “svenska” muslimer har ställt sig till IS förfogande och vare sig polis eller tv-team kan vistas i Rinkeby.
  • Vi har 55 “no go”-zoner i Sverige.
  • Sexuella trakasserier, gruppvåldtäkter och överfall på kvinnor ökar på flera platser till följd av massinvandringen.
  • Svenska barn skriver brev till sin rektor om att de inte vill bli strypta, slagna och hotade i skolan av “flyktingbarn”.

Listan kan göras längre.

Det står var och en fritt att avgöra vari hotet ligger. Själv känner jag mig inte hotat av “vit makt”-rörelsen. Mina barn och min gamla mor skulle jag utan tvekan släppa ut om “vit makt”-rörelsen spankulerade kring på löpspåret, i lekplatsen eller i centrum. Jag skulle inte ha några problem att låta en tonårsdotter och hela hennes vänkrets bada näck på en strand medan “vit makt”-rörelsen ror omkring med hatbåtar på vattnet och jag skulle utan tvekan låta sonen sälja majblommor själv och gå hem med tusentals kronor och en ny iPhone medan “vit makt”-rörelsen dricker pilsner, äter glass eller spelar Boccia längs vägen!

Inget av ovanstående skulle jag dock acceptera om vi bytte ut “vit makt”-rörelsen mot… ja, ni vet vad.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp