“No go”-zoner, medborgargardet och punchig polisprioritering

Kriminella gatugäng, "no-go"-zoner och så vidare möts av axelryckningar. År ut och år in urholkas rättsstaten. Som konsekvens agerar ett medborgargarde och då vaknar ministrar och polischefer till liv.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

I polisens rapport En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället som kom 2014 identifierade myndigheten 55 geografiska områden i Sverige där ”det ordinarie rättssystemet till viss del sätts ur spel”, där ”ett bredare klientel vänder sig till den kriminella miljön för rättskipning” samt de boende anser ”att det är de kriminella som styr i områdena”.

Det var två år sedan.

Sedan dess har det inte blivit bättre. Områden där polisen inte kan verka utan att utsättas för hot, stenkastning eller regelrätta överfall är desamma och kanske nya har tillkommit. Det talas ganska tyst om det hela så vi vet inte.

Däremot vet vi vad som hände i Eskilstuna under tisdagskvällen (2/2-16) då ett större gäng icke-svenskar omringade en väktare, slog och sparkade mot honom samt ropade att “här är det vi som styr”. Polisen har inte kunnat gripa någon och kommer sannolikt inte göra det heller.

Det är inte polisen och Svea rikes lag som gäller där.

Hittills har ingen minister förfasats sig över denna “utveckling”. Inte en när en handgranat kastades mot en polisbuss uttalade sig regeringen. Polischefen kom inte med löften om insatser. Naturligtvis applåderar man inte situationen, man låtsas bara inte om den.

Det krävdes ett medborgargarde i Stockholm för det. Ett medborgargarde som, om vi ska titta till fakta och inte mediadrev, var osedvanligt fredligt under omständigheterna; så fredligt att polisen nu säger sig leta med ljus och lyckta efter brottsoffer som vill anmäla.

Efter åratal av framväxande “no go”-zoner där polisen upphört att vara garanten för lag och ordning; efter rapport efter rapport om kriminella gäng i centrala Stockholm (som enligt GW Persson är att anses som yrkeskriminella); efter detta och mer därtill där man tittat åt andra hållet, så tog det något dygn innan polischefen beordrade bildandet av en ny grupp vars mål är att bekämpa en (hittills) engångsföreteelse i form av ett medborgargarde.

Om jag haft kvar något förtroende för polisen, rent filosofiskt, så är det fullständigt borta och det enda som kan rädda kåren från totalt haveri är de enskilda goda polismän och poliskvinnor som fortfarande klär på sig uniformen för den goda sakens skull. Tyvärr lär de inte räcka till.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp