Svenskt hyckleri om de nya polska medialagarna

Media och EU bedriver nu stenhård kampanj mot Polen efter beslutet om deras nya medialagar. Men vid en närmare titt visar det sig att Sverige redan har ett liknande system, så varför detta hyckleri?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Media och EU bedriver nu stenhård kampanj mot Polen efter beslutet om deras nya medialagar. Men vid en närmare titt visar det sig att Sverige redan har ett liknande system, så varför detta hyckleri?

Gång på gång hör vi om hur Ungern, och numer Polen, hotar så väl tryck- som yttrandefriheten. När det gäller Polen så går man till attack mot att den nya högerregeringen förändrat lagstiftningen så att regeringen, genom finansministern, har möjlighet att utse och avskeda cheferna i de statliga radio- och tv-kanalerna.

Vid en första anblick verkar det högst rimligt att det är staten, förvaltad genom de folkvalda politikerna, som tillsätter cheferna för den statliga median i en demokrati. Hur det skulle vara mer demokratiskt att det är icke folkvalda som tillsätter cheferna övergår åtminstone mitt förstånd, men så har jag också en mer strikt definition av demokrati — i meningen folkstyre — än den som svenska media verkar ha.

I Sverige är nämligen demokrati synonymt med vänster, och allt som inte är vänster betecknar man som “odemokratiskt”.

Låt oss ta en titt på hur den svenska statliga median väljer sina chefer. Hur fungerar oberoende från riksdag och regeringen egentligen?

Politikerna utser mediacheferna i Sverige

SVT:s VD väljs av SVT:s styrelse, precis som i alla andra bolag. Den styrelsen i sin tur utses av något som heter Förvaltningsstiftelsen, som äger de svenska Public Service-bolagen. Förvaltningsstiftelsen består av tretton ledamöter som utses av riksdagen.

Hängde ni med? Cheferna i svensk statlig media väljs alltså av personer som valts av Sveriges riksdag.

Det verkar alltså som att skillnaden mot Polen är att man där valt att kapa ett mellanled, och på så sätt säkert sparat in ganska många miljoner i myndighetsbyråkrati. Men resultatet är ju i stort sett detsamma; det är i slutändan politikerna i parlamentet som utser cheferna i den statliga televisionen.

Snacka om hyckleri när så väl statlig som privat media i Sverige insinuerar att Polen skulle ha gått och blivit någon form av mediadiktatur.

Om skribenten

Dan Eriksson

Dan Eriksson

Född 1982 och uppvuxen i Skogås söder om Stockholm. Flyttade utomlands redan 2007 och är numer bosatt med familj i Berlins utkanter.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp