Demokraturen höll Front National stången

Det fanns ett mål som överskuggade alla andra när de franska regionvalen hölls i helgen. Målet var att stoppa Front National. Och det gjorde man, genom att spela fult.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det fanns ett mål som överskuggade alla andra när de franska regionvalen hölls i helgen. Målet var att stoppa Front National. Och det gjorde man, genom att spela fult.

I Sverige fick decemberöverenskommelsen (DÖ) vilken satte demokratin ur spel då Alliansens – de som hävdade sig vara “oppositionen” – lade sig platt och blev stöd åt regeringen. I sin tur betydde det att “borgerliga” partier och deras anhängare såg till att en vänsterpolitik kunde föras.

Det viktiga visade sig vara att utestänga Sverigedemokraterna och minsta tillstymmelse till nationell politik, än att stå upp för sina egna idéer som man gick till val på.

Folkutbytet viktigast

Att folkutbytet är den i särklass viktigaste frågan för politikerna har jag vetat om sedan jag blev politiskt engagerad, det har alltid varit uppenbart kan jag tycka. I riksdagshuset käbblar de om ditten och datten, men att Sverige skall vara “mångkulturellt” och ha i praktiken öppna gränser samt att svenska skattebetalare skall stå för kalaset och att alla som opponerar sig är “nazister” och “rasister” har varit konsenus från höger till vänster.

Decemberöverenskommelsen bekräftade detta. När DÖ skapades var intresset stort från Europas politiska eliter. Skulle detta fungera? Skulle man kunna stoppa de parlamentariska framgångarna som nationellt sinnade röner?

Det är nämligen inte bara Sverige man är överens om att detta är den stora frågan, också Europas politiska eliter stämmer in i den kören.

Om inte annat så blev det tydligt efter helgens regionval i Frankrike. Det fanns bara en fråga uppenbarligen och den var att stoppa Front National från att vinna. Alla andra frågor; ekonomi, vård och skola och vad ni vill ställdes på undantag.

I flera regioner valde socialisterna att helt dra sig tillbaka och uppmanade istället väljarna att rösta på högern i form av Republikanerna. Denna taktik gjorde exempelvis att Marine Le Pen hamnar 15 procent efter motståndaren Xavier Bertrand i nordregionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

Detta har svensk media tagit fasta på och AB kallade Front Nationals val ett “fiasko” på push-notisen som dök upp hos mig. Men är det ett fiasko?

Ett “fiasko” för Front National?

Sant är att Front National inte får makten i någon av regionerna. Men tittar man på resultaten är de likväl positiva. Marine Le Pen fick 42,5 procent och Marion Maréchal-Le Pen fick 45 procent i Provence-Alpes-Cote d’Azur. Trots att vänstern lade sig platt, trots hets och försök att skrämmas, trots allt så hamnar Front National över 40 procent.

Resultaten är därför positiva, även om de inte leder till något egentligt inflytande. Men vi vet att vi inte kommer att få inflytande genom parlamentariska val enkom. Det finns väl ingen som ännu tror det inom den nationell oppositionen?

Politikereliten har inte för avsikt att frivilligt lämna ifrån sig makten de har, inte till krafter som på riktigt vill sopa rent i parlamenten och utskotten; som på riktigt vill förändra. Både decemberöverenskommelsen såväl som de franska regionvalen visar det tydligt.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp