Sveket mot barnen – ingen får vinna i fotboll

Barn vill tävla, mäta sig mot varandra och vara bäst. Detta försöker det moderna samhället på alla sätt trycka ned. Också Svenska Fotbollsförbundet drar sitt strå till stacken.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Barn vill tävla, mäta sig mot varandra och vara bäst. Detta försöker det moderna samhället på alla sätt trycka ned. Också Svenska Fotbollsförbundet drar sitt strå till stacken.

Jag minns när jag var liten och spelade fotboll i den lokala fotbollsföreningen. Jag var aldrig särskilt bra kan jag erkänna men höll måttet för den nivån vi var på. Jag var back och eftersom jag redan då var hyfsat storvuxen kunde jag åtminstone sätta stopp för andra – ibland.

Jag gjorde några mål och minns ett självmål. Det var inget av mina stoltaste ögonblick och det tog ett tag innan skammen gick ur. Mina lagkamrater var inte sena med att säga vad de tyckte om den insatsen och jag höll med dem. Också tränarna var måttligt roade.

Man ville vinna! Det ville vi alla.

[bctt tweet=”SvFF vill inte räkna vinnare i ungdomsfotbollen, vilket gör alla till förlorare.” via=”no”]

Segrarna minns jag också. Att smaka segerns sötma efter en match är storartat. Det spelade ingen roll om det var en turnering eller bara en enkel träningsmatch; att segra var viktigt. Känslorna när man förlorade var varierade; ibland skakade man av sig det på en halvtimme, ibland grät man timmar efteråt.

Jag lärde mig mycket av detta. Jag förbereddes inför vuxenlivet där det inte finns några känslomässiga stötdämpare och där man måste ta för sig och vilja vinna. Att komma på andra, eller tredje plats räknas förvisso, men inte lika mycket.

Jag lärde mig att vilja vinna men också att kunna förlora, att göra bort mig och gå vidare. Detta lärdes genom såväl utskällningar från tränarna som blickarna från ens lagkamrater när man gjort bort sig. Men också när man gjorde bra ifrån sig och fick uppmuntrande ord och hyllningar från kamraterna efter en särskilt bra manöver.

Det var kombinationen av båda som gjorde helheten.

Jag blev också medveten om mina brister när jag i skolan valdes sist på gymnastiken till olika lekar. Jag tappade mer och mer intresse för lagidrott och det märkte mina skolkamrater som inte ville ha med mig i laget. Jag var en av de sämsta och förstod varför jag blev över.

Senare kom jag fram till vad jag är bra på och när jag gör det är det få som slår mig på fingrarna. Jag skulle aldrig välja den sämsta medarbetare först bara för att han eller hon inte ska bli sårad. Det vore vansinne.

Detta vansinne är grasserande i det fallande väst och en av orsakerna till att väst faller. Sökandet efter excellens trängs undan till förmån för medelmåttan. ”Det viktiga är inte att vinna utan att deltaga!” Detta skulle jag aldrig säga till någon jag bryr mig om och vill att det ska gå väl för. Det är viktigt att vinna och om man förlorar ska man i alla fall ha gjort sig bästa, sedan försöka att bli bättre för att vinna nästa gång!

Så lär man sig för livet.

[bctt tweet=”Att ta bort tävlingsaspekten ur ungdomsfotbollen är ett oerhört svek mot barnen.” via=”no”]

Det är inte förvånande att SvFF nu beslutat att ungdomsligor upp till 12 år i fotboll från och med 2017 inte ska få utse slutsegrare i seriespel och turneringar eftersom det ”strider mot Svenska Fotbollförbundets värdegrund.”

Enligt denna värdegrund skall fotbollsspelare ”vilja varandras framgång.”

Vilket jävla trams!

Vilket svek mot barnen!

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp