Lech Poznan – ni har fått en ny supporter

Folket i polska staden Poznan har en stolt tradition av att inte acceptera maktens övertramp hur som helst. 1956 utbröt massprotester emot kommunisternas vanstyre (”kommunism” och ”vanstyre” är väl i och för sig ungefär samma sak) och många dog när sovjetiska tanks rullade in på gatorna.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Folket i polska staden Poznan har en stolt tradition av att inte acceptera maktens övertramp hur som helst. 1956 utbröt massprotester emot kommunisternas vanstyre (”kommunism” och ”vanstyre” är väl i och för sig ungefär samma sak) och många dog när sovjetiska tanks rullade in på gatorna.

2015 GER MAN också makten ett falukorvstjockt långfinger. Denna gång på ett mindre våldsamt men ändå väldigt talande sätt.

Fotbollsklubben Lech Poznan är en av de mest populära fotbollsklubbarna i Polen med många supporterföreningar runt om i landet. Klubbens hemmaarena (med en kapacitet på ca 43 000 åskådare) brukar sällan ha många tomma stolar. Definitivt inte när stora matcher spelas. Fansen kännetecknas av en mycket levande läktarkultur som sprudlar av energi.

Låter sympatiskt, eller hur?

Ännu mer sympatisk, om man betraktar det ur ett nationalistisk perspektiv, var den protest supportrarna utförde för ungefär en vecka sedan (17/9).

Lech Poznan spelar denna säsong i Europa League. En turnering för klubblag i UEFAs (Europeiska fotbollsförbundet) regi som endast trumfas av Champions League i betydelse på vår kontinent.

Inför Poznans första gruppspelsmatch snackades det inte bara i Polen utan över hela fotbollsvärlden om de fantastiska supportrarna som år 2010 hade imponerat på tillresta Manchester City- och Juventus-fans.

Hur många skulle gå på premiärmatchen (2010 hade Poznan inte under 42 000 åskådare i någon hemmamatch i Europa League)? Skulle fansen bjuda på ännu mer av den fantastiska glädje de visat senast det begav sig på internationell nivå?

Publiksiffran stannade på 7 934 och arenan var nästan helt tyst jämfört med hur det brukar låta på läktarna. Efter matchen försvann den förhållandevis mycket lilla publiken snabbt och den fest fansen bjöd på för fem år sedan kändes oerhört avlägsen.

Och läktarna gapade tomma...
Och läktarna gapade tomma…

Vad hade hänt? Hade Lech Poznans fans tröttnat på sitt lag eller tappat intresset för europeisk toppfotboll på hemmaplan?

Nej.

Orsaken till den uteblivna publiken står att finna i ett uttalande ifrån UEFA några dagar tidigare. Organisationen hade bestämt att 1EUR/såld biljett till matcher i Europa och Champions League skulle gå till den så kallade ”flyktingkatastrofen” (vilket är ett passande namn förvisso, dock inte av de anledningar pissmedia tycker).

Detta uppskattade inte de polska fotbollssupportrarna från Poznan överhuvudtaget.

Flera stora supporterföreningar uppmanade fans att helt enkelt stanna hemma. Att inte med pengar i onödan göda invasionen av Europa.

Och, som publiksiffran visar, var det många som hörsammade den uppmaningen.

Det talas ofta om idrottens förbrödrande egenskaper. Det tycker jag att Lech Poznans supportrar fint manifesterade genom sin protest. En av förbrödring mellan oss som får lida när makten ignorerar folket. En förbrödring mellan oss européer (vilka vi nu är…) som ser vår kontinent invaderas.

Därför har nu Lech Poznan fått en ny supporter:

Göran Rosenberg!

Skoja bara. Heja Poznan!

Om skribenten

Henrik Hanell

Henrik Hanell

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp